PDA

View Full Version : Tablice Titovih voziltotimato
11th April 2011, 10:17
Zdravo!

Ali ima kdo kakršne koli podatke ali informacije, slike, tablic, ki so jih imela Titova vozila?
Najbolj me zanima MB 600 in spremstvo.

Lep pozdrav!

abartholog
19th April 2011, 23:52
Ź─îe bere┼í Mladino tole verjetno pozna┼í ů
Mladina 2003 / 07 / relikvije
Brozov hedonizem ostaja v voja┼íki gara┼żi
Zakaj je bila ustavljena prodaja Titovih avtomobilov v Beogradu
Goran Tarla?

Avtomobili Josipa Broza v Beogradu ne bodo prodani na dra┼żbi, ki je bila napovedana za 27. februar letos. Jugoslovansko obrambno ministrstvo se je odpovedalo prodaji luksuznih vozil, ki jih je uporabljal predsednik Tito, po tehni─Źnih zna─Źilnostih, kakovosti in razko┼ínosti pa sodijo med vrhunske izdelke svetovne avtomobilske industrije. Avtomobili bodo, kot je veljalo doslej, ┼íe naprej na razpolago predsedniku Jugoslavije oziroma predsedniku dr┼żave, ki se od prej┼ínjega tedna imenuje Skupnost Srbije in Ź─îrne gore, in bodo shranjeni v gara┼żah Gardne brigade Vojske Jugoslavije na Dedinju v Beogradu.
Uprava za preskrbo zveznega ministrstva za obrambo je 27. januarja letos objavila oglas, s katerim je ljudi obve┼í─Źala, da bo na javni dra┼żbi naprodaj dvanajst avtomobilov znamke Mercedes, vozilo Rolls-Royce Fantom 5 in deset motorjev BMW, ki so pripadali Josipu Brozu Titu in njegovemu spremstvu. V torek, 4. februarja, so v prostorih Gardne brigade Vojske Jugoslavije na Dedinju v Beogradu vozila predstavili doma─Źim in tujim novinarjem. Prvi─Ź v zgodovini so imeli novinarji, med njimi tudi jaz, prilo┼żnost sesti v avtomobile, ki so bili dotlej rezervirani le za najvi┼íje dr┼żavnike.
Toda Zdru┼żenje zgodovinarjev avtomobilizma iz Beograda se je nemudoma uprlo prodaji, saj so po mnenju ─Źlanov zdru┼żenja ta vozila "pomemben del jugoslovanske in srbske kulturne in zgodovinske dedi┼í─Źine", zato bi bila s prodajo "nepovratno izgubljena mo┼żnost, da se bodo─Źi rodovi seznanijo s temi vozili, ki so del na┼íe zgodovine". Oglasili so se tudi iz Muzeja znanosti in tehnike Srbije. Ta muzej je ┼że januarja letos ┼íest Titovih avtomobilov razglasil za kulturnozgodovinske dobrine dr┼żavnega pomena, dva Mercedesa 600 in Rolls-Royce so bili razgla┼íeni za "kulturne dobrine izjemnega pomena", tri vozila znamke Mercedes pa za "dobrine velikega pomena".
Po tem je bilo v Politiki objavljeno kratko sporo─Źilo, da se je obrambno ministrstvo odpovedalo prodaji avtomobilov, ker odlo─Źitev o prodaji ni bila sprejeta v skladu z zakonsko proceduro. Dan pozneje smo izvedeli, da je celo kabinet donedavnega jugoslovanskega predsednika Vojislava Ko┼ítunice opozoril obrambno ministrstvo in od njega zahteval, da se Titova vozila ne prodajo. Pritiski so o─Źitno obrodili sadove in razko┼ína vozila bodo ┼íe naprej samevala v gara┼żah Vojske Jugoslavije.
"Skrajni ─Źas je, da se neha vandalsko ravnanje z zgodovino in tehniko," ni skrival zadovoljstva nad odlo─Źitvijo o preklicu dra┼żbe Miroslav Milutinovi? iz Zdru┼żenja zgodovinarjev avtomobilizma Srbije, ki je za─Źelo akcijo za za┼í─Źito redkih avtomobilov v dr┼żavi. "Ź─îe bi za avtomobile, ki so ropotali po Dedinju, dobro skrbeli, bi bila Srbija danes priljubljen cilj zbirateljev z vsega sveta," je prepri─Źan.
Beograjski novinarji, skupaj z njimi pa ┼íe ekipi romunske in bolgarske dr┼żavne televizije, so si avtomobile ogledali prej┼ínji teden, ko so organizatorji dra┼żbe za─Źeli javno kampanjo za prodajo vozil. "Zaradi tehni─Źne nezanesljivosti in zapletenega postopka vzdr┼żevanja tako starih in redkih vozil je prodaja edina mo┼żna re┼íitev," je tedaj dejal polkovnik Rado┼í Jevtovi?, komandir posebnega avtomobilskega voda Gardne brigade Vojske Jugoslavije. "Vsa vozila so od prvega dne profesionalno vzdr┼żevana v delavnicah Gardne brigade, tako da so vsi modeli v najbolj┼íem stanju," je dejal.
Najvi┼íjo izklicno ceno, 500.000 EUR, naj bi na dra┼żbi imeli blindirani vozili Mercedes 600 - Pullman, eden v kabrioletni izvedbi. Gre za avto, kupljen z denarjem nekdanjega zveznega ministrstva za ljudsko obrambo, v katerem se je mar┼íal Broz najpogosteje preva┼żal. Proizveden je bil leta 1967, izdelanih pa je bilo samo sedem tak┼ínih vozil. Ź┼e en tak┼íen avto je Tito dobil v dar od zagreb┼íkega Velesejma za 75. rojstni dan. Ta avto je ostal na Hrva┼íkem in dr┼żava ga je kasneje prodala. Od sedmih Mercedesovih kabrioletov je torej Tito imel v lasti kar dva. Drugih pet vozil je bilo v lasti romunskega predsednika Ceausescuja, bolgarskega voditelja Todorja Ź┼Żivkova, brunejskega sultana, nizozemske kraljice Beatrix in tovarne Mercedes-Benz, ta pa je avto dajala v najem nem┼íki vladi. Skupaj s Titom so v vo┼żnji s tem edinstvenim avtomobilom po razli─Źnih jugoslovanskih krajih u┼żivali Leonid Bre┼żnjev, Augusto Pinochet, Moamer El Gadafi in ┼íe drugi predstavniki tedanjih neuvr┼í─Źenih dr┼żav. Ta model je Tita spremljal na vseh potovanjih. Preva┼żali so ga v posebnih vagonih Modrega vlaka, z ladjami in celo z letali.
Drugi, zaprti blindirani Mercedes 600 - Pullman je bil kupljen leta 1978 za 667.100 nem┼íkih mark z denarjem nekdanjega zveznega ministrstva za notranje zadeve, in to je danes edino tak┼íno vozilo na svetu. Gre za model, neprebojen za izstrelke iz katerega koli pehotnega oro┼żja, vsa stekla imajo elektri─Źni pomik, debela pa so kar 28 milimetrov, vendar je to opaziti le, kadar je okno nekoliko odprto. Mercedes 600 - Pullman se tako reko─Ź v ni─Źemer ne razlikuje od drugih Mercedesovih modelov, ─Źeprav tehta ve─Ź kot ┼ítiri tone. Tito se je z njim vozil samo dvakrat, ko je ┼íel na Kosovo in leta 1979 na Kubi. Po Titovi smrti ga je uporabljal nekdanji jugoslovanski premier Milan Pani?, nekdanji predsednik ZRJ Slobodan Milo┼íevi? pa se je v njem peljal dvakrat, leta 1997 ob imenovanju za predsednika dr┼żave in leto pozneje med obiskom predsednika Belorusije Aleksandra Luka┼íenka.
Zaradi tehni─Źnih lastnosti ali zaradi izjemne zbirateljske in zgodovinske vrednosti naj bi bila ta dva modela veliko dra┼żja od drugih. Na drugem mestu po vi┼íini izklicne cene se je z 200.000 EUR zna┼íel razko┼íni Rolls-Royce Fantom 5. Davnega leta 1960 so proizvedli le 90 tak┼ínih avtomobilov, Titov pa je prevozil le nekaj ve─Ź kot 20.000 kilometrov. To je morda edini avto iz zbirke, ki ga je v─Źasih vozil tudi sam Josip Broz. Poleg Tita so se v njem preva┼żali ┼íe cesar Haile Selassie, Ceausescu in celo Fidel Castro. V reviji Life je bila svoj─Źas objavljena fotografija, na kateri v tem avtu sedita Tito in ruski voditelj Hru┼í─Źov, Tito za volanom. Pod fotografijo je bil podpis: "Kdo vozi koga?" Avto ima na zadnjih sede┼żih priro─Źno mizico in bar, ki je bil v Titovih ─Źasih vedno poln najbolj┼íih, najizvirnej┼íih in najredkej┼íih pija─Ź. Zadnja se je v njem vozila angle┼íka kraljica Elizabeta leta 1972. Zanimivo je, da je istega leta kot ta avto, torej leta 1960, jugoslovanski mar┼íal enako vozilo dobil v dar od britanske kraljice. Ta avto je danes v Sloveniji, v Tehni┼íkem muzeju v Bistri.
Drugi trije redki mercedesi iz Titovega voznega parka so bili izdelani v 124 primerkih in kupljeni z denarjem zveznega sekretariata za ljudsko obrambo. Gre za old-timerje, proizvedene med letoma 1960 in 1980, ki so v izjemnem stanju, saj niso bili nikoli pokvarjeni in so redno vzdr┼żevani. Stali naj bi 150.000 EUR, preostalih sedem mercedesov pa naj bi bilo prodanih po 90.000 do 15.000 EUR. BMW-jevi motorji bi morali veljati precej manj, od 5000 do 15.000 EUR.
Josip Broz je sam rad vozil. Od leta 1912, ko je opravil vozni┼íki izpit in bil testni voznik v dunajski tovarni Austrodaimler, pa do zadnje kampanjole, ki ga je odpeljala v Hi┼ío cvetja v Beogradu, je uporabljal pribli┼żno sto razli─Źnih vozil. Ź┼tevilna med njimi so bila prodana ali uni─Źena. Tito je ljubil sodobne avtomobile. Za vsak rojstni dan je dobil po enega. Ź┼Że pred drugo svetovno vojno je imel slu┼żbeni avto. Partija mu je ┼że leta 1940, ko je bil generalni sekretar, kupila forda. Po desantu na Drvar leta 1944 je bil poleg njegove uniforme zaplenjen tudi d┼żip, ki mu ga je bila podarila angle┼íka voja┼íka misija. Zadnji─Ź se je v javni promet vklju─Źil leta 1954 v Beogradu, zelo pogosto pa je vozil, ko je bil na oddihu. Praviloma je dr┼żavnike, ki so bili v gosteh na Brionih, vozil izklju─Źno Tito. Tam se je z njim popeljala tudi igralka Elizabeth Taylor.
Vpra┼íanje, na katero predstavniki obrambnega ministrstva ne znajo odgovoriti, pa je, kje je izvirna ruska ─Źajka, za katero se je v devetdesetih letih izgubila vsaka sled. Ta avto je Josip Broz dobil od pokojnega predsednika ZSSR Nikite Hru┼í─Źova. Ź─îajka je bila originalna, jeklena, s ┼íestimi vrati, vsak del je bil ro─Źno izdelan. Impozantno gabaritna v prostoru je bila mo─Źna ─Źajka tudi povsem varna; posebej blindirano steklo na oknih avtomobila je bilo debelo ┼ítiri centimetre in ni prepu┼í─Źalo nobenih izstrelkov, kaj ┼íele zvoke.
Notranjost je bila razko┼ína, "neuradni del" vozila je imel razse┼żnosti manj┼íe sobe in notranjo opremo nekje med zadnjim modnim krikom in popolnim plemi┼íkim razko┼íjem.
Po Titovi smrti nismo ohranili le spomina nanj, ampak tudi njegove avtomobile, do za─Źetka devetdesetih let prej┼ínjega stoletja pa so imeli trije ─Źastniki posebno nalogo, da Titova vozila varujejo v treh izmenah. Minilo je nekaj ─Źasa, voja┼íka uprava je vse skupaj prera─Źunala in opustila okrepljeno varovanje vozil, saj je ugotovila, da je to predrago, posebno ker so bila redko v uporabi. Tedaj se je razpravljalo tudi o tem, kako trajno re┼íiti vpra┼íanje ─Źajke in rolls-roycea. Sli┼íati je bilo predlog, naj bi avtomobila razrezali, vendar se to ni nikoli zgodilo. Toda za ─Źajko se je takrat izgubila vsaka sled.
Kustos Muzeja znanosti in tehnike Jovan Bo┼żinovi? je novinarjem povedal, da je v Srbijo prvi avto pri┼íel v za─Źetku aprila 1903. "V teh sto letih je bila prvi─Ź prepre─Źena prodaja avtomobilov zgodovinske vrednosti, kajti doslej so bili leta in leta brez milosti odtujevani. Tito je imel okoli sto vozil, mnoga med njimi, tudi tak┼ína neprecenljive vrednosti, so bila prodana ali uni─Źena. Ź─îe bi bila ohranjena, bi imela Srbija danes eno najpomembnej┼íih zbirk na svetu," pravi.
O odnosu Srbov do kulturne dedi┼í─Źine veliko pove tudi zgodba avtomobila, v katerem je bil ubit kralj Aleksader Kara?or?evi? v Marseillu leta 1934. Francoska vlada ga je leta 1936 podarila Vojnemu muzeju na Kalemegdanu. Nemci se ga med drugo svetovno vojno niso dotaknili, leta 1945 pa je bil umaknjen iz zbirke. Z njim so pozneje vozili pomije po beograjskih voja┼ínicah in konec petdesetih let je kon─Źal na odpadu.
Goran Tarla?

fotografije:
o Priprava na dra┼żbo
o Predstavitev avtomobilov, pripravljenih za dra┼żbo. Prva dva sta najdra┼żja, gre za vozili znamke Mercedes 600 - Pullman, sledijo Rolls-Royce - Fantom 5 in druga Mercedesova vozila
o Eden od novinarjev izstopa iz vozila Mercedes 600 - Pullman
o Polkovnik Radoš Jevtovi?, komandir posebnega avtomobilskega voda Gardne brigade Vojske Jugoslavije
foto Zoran Ras

13224132251322613227

PeroÖ
21st April 2011, 09:07
Jugoslovanska protokolarna vozila so imela ponavadi JNA tablice. Ź─îe se prav spomnim so imela republi┼íka pa lokalne.

Tisti ─Źlanek iz mladine je malo ─Źudno napisan.

Dejansko ┼ítevilo MB 600 je na internetu na ve─Ź mestih. http://www.mbgrand600.com/Page87.html

Tito osebno ni imel vozil, bila so v lasti dr┼żave, Pri protokolarnih prevozih se potrebuje tudi vozila za spremstva delegacij.

Pa tudi Pinochet ni bil nikoli na obisku pri titu!

abartholog
23rd April 2011, 22:08
O tej temi je ╗Siriusź, moderator mycity.rs povedal:
╗O vozilima se u VP 4795 starao VTO i gara┼ża se nalazi(la) u krugu kasarne. Kod kori┼í?enja su naj─Źe┼í?e izlazila u konvoju na kapiju ''Ź─îetiri'' (iz ulice Jovana Marinovi?a), mada su, ne retko, izlazila i na kapiju u Bul. Oktobarske revolucije 72 (''Mar┼íalat'', odnosno Kancelarija predsednika republike i VK). Kad se Tito vozio bez gostiju koristio je mercedes 600 registarskog broja JNA R-1111, a goste je do─Źekivao u jednom od dva rolce-roycea. Bio sam u prilici da ga u tom vozilu vidim (prilikom davanja po─Źasti i ┼ípalira) u dru┼ítvu Gadafija, Luisa E─Źeverije, Sirimavo Bandranaike, Kosigina... Slike? Jedan aparat je smeo da se unese na teritoriju GB i u njenu zonu odgovornosti, a to je nosio neki penzionisani gardijski major koji nas je onako, usput, za neku si?u slikao. Sad mo┼że da slika ko ho?e, ali nema ┼íta da se slika...ź

abartholog
27th April 2011, 10:28
Ve─Źina odgovorov se skriva v tem postu Ranka Pivljanina:
"Koliko je ta─Źno automobila Tito imao, to ne bi mogla da utvrdi ni njegova Udba, ali su oni sada rasuti od Beograda, preko hrvatskih Briona, do slovena─Źke Bistre. Automobili su jedni od najvrednijih eksponata beogradskog Vojnog muzeja i ─Źuvaju se u depoima garde Vojske Srbije.
Najstariji u kolekciji je ôrols-rojs fantom Vö, proizveden 1960. godine, kupljen kao deo aran┼żmana sa konstruktorskim zavodom ôRols-Rojsaö koji je projektovao motore za jugoslevenski avion ôgalebö. Tu je i ômercedes benc 600 pulmanö, nabavljen samo godinu dana kasnije od svoje premijere 1963. godine. Privukao je Titovu pa┼żnju na 8. sajmu tehnike u Beogradu, a ─Źuva se i kabriolet verzija ovog modela, koji je 1965. godine bio najskuplji serijski proizveden automobil na svetu."