Jump to content
 • Registracija

T-12

Uporabnik
 • Prispevkov

  460
 • Pridružen

 • Zadnji obisk

 • Days Won

  12

Everything posted by T-12

 1. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Ne vem če te muči bipolarnost, to ti bodo povedali zdravniki ustrezne stroke, vem pa da ti je hudičevo težko priznat lastno zmoto. Haha, polarizator :D:D:D
 2. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Une,ki so te to učili malo povprašaj, če vedo kaj sploh je polarizator.
 3. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Oznaka C-3 na ležaju ni oznaka za kvaliteto ampak je oznaka za radialno zračnost ležaja (C3 oznaka je za večjo radialno zračnost od normalne). Pa tudi ni polarizator, ampak je šoba igle. Včasih tej šobi rečemo tudi atomizer. Jaz montiram le SKF robo (ležaji in semeringi), edino pri dvo,tri brzincih in pri starejših štirbrzincih dajem japonske NSK deljive ležaje (L17).
 4. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Moj lokalni mojster, ki zna narediti čudeže, si vzame za preprešanje in centriranje za enga 6-packa. Imam pa na drugi strani tudi mojstra, ki kvalitetno po batu zbrusi in pohona cilinder za 12 eur (ne glede na fi --- al gre iz 38mm na 42 ali pa iz 38 na 38,5---cena je ista). Je pa tut to,da ko jaz delam generalko na tomosu, menjam vse dele in vgrajujem kvaliteto: na novo pohonan cilinder, nov bat, nova ojnica, novi ležaji, semeringi,tesnila, sklopka, boben,kajle,platine, kondenzator,vijaki,matice, podložke. Kar pa na konc koncev ni tko poceni, je pa za ziher.
 5. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Ne vem,kulk vam vaši majstri računajo,ampak meni moj majster tuk zakasira. Kje hudiča pa kupuješ ojnice? Jest jih kupim v Velotu, ki stanejo cca. 20 eur. So od CKR in delujejo b.p. Ne verjameš? Poklič v Velo v Črnuče, pa ti bodo povedali. Zdej sem imel v rokah komplet portugalsko rito race gred, ki pa stane nekaj čez 100 eur, pa jo je treba scentrirat na novo, ker je slabo skup narejeno. Vglavnem,če ti tulk za dele odkartaš, pol te razumem,zakaj si projekt opustil.
 6. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Hja, očitno nekateri ne prenesete resnice v oči. Da bi pa kdo vprašal na forumu za mnenje o kitajskih gredeh oz. delih nasplošno preden se nategne, to pa tut ne? Pol pa pričakuje, da ga bom potrepljal po rami in mu dal za prav pri odstopu od projekta. Ne, žal ne bo šlo. Povem tko kot je, pač starodobništvo ni pocen špas, da se pa marsikaj uredit brez kitajskih delov. Recimo, da se original gred obnovi stane reci - piši slabih 20eur za komplet ojnico in cca. 6-pack za menjavo z centriranjem,katero ti uredi vsak drejar, samo povedat mu je treba, da je max oplet gredi na glavnih ležajih 1 stot, na skoraj krajnih točkah pri magnetu in sklopki pa max 2 stota. In imaš zrihtano gred s pravo pozicijo kajlice. Kitajska gred ki pa ne špila pa stane koliko že? Cca. 40-50 eur? Fantje, prej raje vprašajte, predn vržete puško v korizo in vas kdo pošlje kvačkat. Vprašanje nič ne stane, pomagamo pa itak vedno.
 7. No no, ne ga srat. Tomos je postal del Hidrie leta 1998. Do takrat je tomos bil TOMOS
 8. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Jao, dečki. Ne vem zakaj takoj nos do tal, če vam nekdo pove resnico v obraz? Dejstvo je, da starodobništvo ni pocen špas, se pa da marsikaj rešit brez kitajskih delov. Je že res, da je najlažje kupit nov del,pa ga zmontirat, ampak če zadeva ne špila, je to potem stran vržen denar. Če pa staro original zadevo znaš popravit, se pa da moped uredit z nižjimi stroški. Ampak,kot sem že reku, to zahteva znanje. Če že maš nekaj poštimanih motorjev, bi te zadeve morale biti jasne, če še kar niso, potem predlagam kvačkanje (poleg karateja). Jbg, sorry,ampak to tak v starodobništvu je. Pa dolg nos gor al pa dol.
 9. T-12

  obnova tomosa 14 v

  No no, gred obnovit ni samo v smislu, ajde, preprešamo pa je. Stvar je treba potem še scentrirat in potem ne opleta več. Obnova mopeda so seveda postopki, ki zahtevajo znanje, vsak pa ne zna vsega v nulo. @drago 67Če hočeš imet moped v nulo poštiman,boš pač odkartal vanjga kulk bo pač treba. Če pa gledaš na ekonomsko računico, potem pa predlagam, da si najdeš drug hobi. Recimo kvačkanje.
 10. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Zakaj pa kupuješ nove gredi? To daš originalno obnovit - zamenjat ojnico in zadeva špila naprej.Tak jest delam in to je to. Nov material (gredi,cilindri,glave, vplinjači,..) so pa tak šrot, da večjega težko kje najdeš.Zato sem pristaš tega, da se star original del obnovi.
 11. T-12

  obnova tomosa 14 v

  ...pa še to med mularijo,ki nima pojma. Namreč,še nikjer niti nikol ni bil vztrajnik del menjalnika, ampak je vedno pritrjen direktno na os glavne gredi (pri motorjih je to magnet, pri avtomobilih pa vemo,kaj je na vztrajnik pritrjeno ) In vztrajnik se ustavi le takrat,ko se ustavi vrtenje motorne gredi. Ta priležni zobnik pa se ustavi,ko stisneš sklopko,motor pa deluje.
 12. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Pa kdo vas uči krive vere? To niso vztrajniki! to so zobniki. Vztrajnik je magnet, zato se v tomosovi literaturi najde izraz "magnetni vztrajnik".
 13. T-12

  obnova tomosa 14 v

  a in b oznaka je oznaka tolerance med batom in cilindrom. Prvovgradni bati so tudi imeli natolčeno oznako a ali b, vedno pa je šlo skupi le v kompletu, se pravi: cilinder a z batom a in cilinder b z batom b. Oznaka a na cilindru je pomenila mero 38.01 + 0.01 mm, oznaka B na cilindru pa je pomenila mero 38.02mm + 0.01mm, oznaka B na batu pa je pomenila mero 37.95mm + 0.01mm, oznaka B pa je pomenila 37.96mm + 0.01mm. Tu se vidi, da mora biti toleranca med batom in cilindrom točno 6 stotov in na tako mero se tudi brusijo in honajo cilindri.
 14. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Začnemo pri vplinjaču...APN4 je imel bing 12 in manjšo dizo (60 ali 64), 14 pa bing 13 in 70 dizo, po nekaterih pričevanjih je neka manjša razlika v kanalh, glava motorja je drugačna in izpušno koleno je pri 14-kah krajše kot pri Apn.
 15. T-12

  obnova tomosa 14 v

  APN in 14 nista enaka Na zunaj ja, ampak je razlika v detajlih
 16. T-12

  obnova tomosa 14 v

  14V ima končno hitrost 65km/h. 14VN ima končno hitrost 68km/h, 14TL,14TL, 14TLC in 14TLS pa 72km/h
 17. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Mogoče le ni bila "napaka" v original dizi. Dejstvo je, da se vplinjač tako kot vse ostalo v motorju pač obrablja. Lahko igla plovca ne tesni, lahko je razpršila šoba obrabljena, pravtako igla, tudi glavna šoba sčasoma postane malce večja Jaz stare,original vplinjače obnovim,pretesnim,pri tem pazim,da so deli original in nastavim na tovarniške nastavitve in zadeve delujejo. Lahko pa je napaka recimo v samem stanju motorja (bat,cilinder,vžig) in izgorevanje ni pravilno, lahko je tudi premočna mešanica goriva in olja 5% in gor.
 18. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Mi boš povedal, če se motor pregreva zaradi prerevne zmesi gorivo/zrak in če ima motor zmanjšano moč. Tudi to ni dezinformacija. p.s.: Kar sem zgoraj zapisal, so fabriški podatki proizvajalca BING.
 19. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Brez dezinformacij prosim! Glede na to,da je frgazer BING tip SSN z oznako 1/13/11, gre notri diza 70. Pa glej, da bi razpršilna šoba 2,17 in ne 2,15 in pa igla mora bit nastavljena v tretjem utoru gledano iz zgornje strani.
 20. T-12

  Tomos colibri T12

  Ni ne, je javno...že lep čas. klikneš na izbrani katalog in ga prelistaš. Prej pa je bilo za člane, to pa ja.
 21. T-12

  Tomos colibri T12

  https://dvotaktol.com/tomos-katalogi
 22. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Predlagam,da pogledaš na ww.rbo.at če boš našel kaj primernega. Obnovi prodaja nekaj delov iz rbo,seveda po višji ceni,pa pocenske,ničemerpodobne dele iz srbije....Dilce majster pa tudi...iz rbo iz srbije,.....Sam kupujem le iz rbo-ja,do zdej je vse pasalo točno na mero.
 23. T-12

  obnova tomosa 14 v

  Pri obnovi nimaš kaj gledat na strošek...če to gledaš, pol nastane skropucalo.V obnovo pač grejo euri in to če hočeš imeti moped v piko,pač stane
 24. Zaenkrat sem zasledil le srbske produkte....Tudi te naši dilerji kupujejo in prodajajo srbske kopije...
 25. Če Srbi delajo plastike oz. poliestre na original tomosovih orodjih, potem so šlampasti u tri parkirna mesta. Če pa delajo na nekih svojih orodjih,potem pa me ne čudi,zakaj so šlampasti.
×
×
 • Create New...