Jump to content
krko

TOMOS Colibri AON 1971

Recommended Posts

Še ena obnova......

Vse skupaj se je začelo leta 2017, ko sem se spomnil, da doma v skednju leži moped, ki ga je vozil dedek. Najprej sem si ga hotel malo sfrizirati, a ko sem uvidel da je še stari tip, letnik 1971, sem se odločil, da ga bom obnovil, čeprav sem vedel da bo to v študentskih letih kar velik finančni zalogaj.

Aprila 2017 sem se lotil razdiranja. Kaj kmalu sem uvidel, da kar nekaj delov manjka in da jih je nekaj kar slabih. Nisem se zavedal kakšen strošek me čaka. Po razdiranju sem se lotil zbiranja manjkajočih kosov, da bo šlo vse naenkrat na barvanje, kromiranje. Ko so bili vsi kosi na kupu sem jih odnesel na kromiranje v Galmo, kar pa je bilo barvanega pa na peskanje in potem na barvanje.

Med iskanjem kosov sem se tudi pošteno namučil, recimo z zadnjim notranjim blatnikom, ki je bil gnil. Slučajno sem ga našel pri enem lokalcu, prav tako levi, preklopni pedal, ki sem ga v enem izmed oglasnikov dobil za pičlih 20 €. Sicer ni v top stanju, a deluje 😁

Pred peskanjem in barvanjem sem se lotil še notranje obnove rezervoarja, s pomočjo kristalne sode in elektrike, kasneje pa še s pomočjo reduktorja in odpadnih vijakov, matic, itd. Tako sem rezervoar vrtel v vsako po kake 3 h, na koncu sem ga splahnil s čistim bencinom, potem pa notri 3-krat nalil po cca 3 dcl barve in ga dobro pretresel, odvečno barvo pa zlil iz njega ven. Barva je Heliosova, mislim da Epolor. Morda komu pride prav.

Ostale kose, kot so ležaji, semeringi in podoben "potrošni" material sem nabavljal sproti, kolikor je dopuščala študentska denarnica in čas. Med tednom namreč živim v Ljubljani, tako da sem imel bolj malo časa za obnovo, pa tudi druga, bolj pomembna, dela doma so me ovirala pri obnovi.

Vijake sem nabavil v KAMM Šenčur, tako da so vsi še na navaden izvijač torej na tistega -.

Doma sem po končani obnovi našel tudi še original orodje TANG, ključa 7-11, 10-13. En ključ TANG 7-11 sem zamenjal za original ključ za svečko, tako da sedaj moram dati še cinakti te ključe in jih vstaviti pod pokrov na rezervoarju.

Sestavljanja pogonskega agregata se nisem lotil sam, saj so v njem še ležaji za sestavljanja (sicer samo na motorni gredi) in nisem imel ne znanja ne orodja, da bi pravilno sestavil vse skupaj, zato sem to prepustil mojstru, ki mi je tudi pohonal cilinder, preprešal in scentriral gred. Bat sem tudi uspel dobiti original Elko Koenig, sicer 38.5 mm.

Ko so bili vsi kosi na kupu, barvani in kromirani, ter ves potrošni material, sem se lotil sestavljanja. Tudi tukaj me je pričakalo kar nekaj izzivov, katerih mislim, da sem se kar dobro rešil. Nekateri, katerih se spomnim so bili recimo, da plastična puša za vilice ni direktno pašala v grušt, tako da sem jih moral malo pobrusiti, električna napeljava ni bila dovolj dolga, tako da sem jo moral podaljšati, kromirano krmilo ni takoj dovolj dobro zagrabilo, da se nebi vrtelo, pri kromiranju v Galmi mi niso nanesli dovolj (ali pa sploh niso) bakra, tako da sem imel malo problemov s montažo nosilcev za ročke, itd.

Skratka, motor je bil lani oktobra končan in je tudi vžgal, registriral pa sem ga komaj letos aprila. Začel sem z opravljanjem homologacije na LPP v Ljubljani, nato pa sem odšel na tehnične preglede, kjer sem dobil potrdilo, da je motor tehnično brezhiben, končalo pa se je z ugotovitvenim postopkom na upravni enoti. Tako je moped po kar nekaj letih stanja v skednju zopet postavljen na cesto. Z njim sem se tudi že udeležil Tomos Adria classic letos aprila v Kopru, od takrat pa je moped stal, sam je bilo nekaj narobe z elektriko. Čas mi ni dopuščal, tako da sem ga komaj sedaj popravil, da je spet na cesti.

Motor sem hotel ohraniti kar se da enak original. Nekaj malenkosti sicer ni (recimo zadnje šalčke amortizerjev so inox), vendar nič kritičnega.

O ceni obnove pa raje nebi..... 😎

Še nekaj slik (na slikah še ni registriran):

 

20170415_133029.jpg

20190331_145640.jpg

20190331_145911.jpg

20190331_145651.jpg

20190331_145937.jpg

  • Like 2
  • Všeč mi je 1

Deli ta prispevek


Povezava do prispevka
Deli na drugih spletnih mestih

izpuh si dal na novo kromirati ali kupil drugega?. Koliko je stalo komplet kromiranje? Obnavljam podobnega, pa sem v dilemi ali pobarvati v svio ali obnoviti krom. Najbolj me seveda muči cena.

Deli ta prispevek


Povezava do prispevka
Deli na drugih spletnih mestih

Krivino sem dal kromirati, saj sem hotel kar se da veliko delov ohraniti original. Barval je nebi, saj se med delovanjem motorja segreje na kar visoko temperaturo, celo "lonec", ki je že kar oddaljen od cilindra in je barvan je po nekaj 100 km že načet, tako da barva odstopa. Bom moral popraviti, pa še en vem, ali bom dal speskati in kromirati ali pa še enkrat pobarvati z visokotemperaturno barvo.

Ne vem koliko me je prišlo vse skupaj, čle bi se še enkrat odločil za obnovo mopeda, bi kromirati sigurno dal v Avstrijo, kjer menda naredijo bolj kvalitetno kot pri nas.

Deli ta prispevek


Povezava do prispevka
Deli na drugih spletnih mestih

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odgovori na to temo...

×   Prilepil si že oblikovan tekst.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Povezava je bila samodejno vdelana.   Vseeno prikaži kot povezavo?

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...